Ratkaisukeskeinen työnohjaus
Ratkaisukeskeinen työnohjaus esihenkilöille ja ryhmille
Ratkaisukeskeinen työnohjaus tarjoaa yrityksille ja yhteisöille avaimia työarjen sujuvoittamiseen sekä mahdollisten kipukohtien selättämiseen. Tavoiteltu lopputulema on tyypillisesti hyvinvoiva, positiivinen ja sitoutunut työyhteisö, jonka työskentely on samalla tuottavaa ja tuloksellista.
Tutkimusten perusteella suurta osaa työyhteisön ongelmista voidaan kehittää valmentamalla yrityksen johtoa. Tarjoamani työnohjaus ja valmennus onkin suunnattu pääasiassa johdolle ja esihenkilöille, jotta he voivat edesauttaa parempaa vuorovaikutusta työyhteisössä sekä jalkauttaa uusia toimintamalleja.
Työnohjaajana uskon oivalluttamiseen. Sen mahdollistamiseksi tarjoankin ohjaukseen osallistuvalle aitoa läsnäoloa kuuntelevalla otteella sekä luotettavan ja lämminhenkisen kohtaamisen. Työnohjauksissa hyödynnän laajasti myös koulutustani ja kokemustani psykoterapeuttina, tarkastellen yksilön hyvinvointia monitahoisena kokonaisuutena.
Tarjoan työnohjausta yrityksille ja julkiselle sektorille Uudenmaan alueella. Työnohjaus voidaan toteuttaa myös täysin etänä eri puolelle Suomea.
Työnohjauksen hyödyt – kohti parempaa työarkea
Tavoitteina työnohjauksessa voivat olla esimerkiksi työarjen selkeyttäminen, erilaisuuden ymmärtäminen ja yksilöiden voimavarojen vahvistaminen.
Työnohjauksella voidaankin saavuttaa monenlaisia hyötyjä. Sen avulla valmennettavat voivat saada enemmän onnistumisia työssään sekä lisätä työnsä mielekkyyttä. Ratkaisukeskeinen työnohjaus voi parantaa myös työn tuottavuutta sekä siivittää työyhteisöjä entistä parempiin tuloksiin.
Työnohjauksen näkyviä tuloksia voivat olla mm.
- Sujuvasti työskentelevä ja aiempaa sitoutuneempi työyhteisö
- Yksilöiden parantunut työhyvinvointi, motivaatio ja työssäjaksaminen
- Vähentyneet sairauspoissaolot
- Hyvä työnantajamaine – kasvava merkitys huippuosaajien rekrytoimisessa
- Positiivinen yrityskulttuuri ja psykologinen turvallisuus ovat hedelmällinen kasvualusta
- Osaamispaon ehkäisy – pienempi riski osaajien työuupumukseen tai työpaikan vaihtoon
Työnohjaus ja työyhteisön kehittäminen käytännössä
Jokainen työnohjaus ja coaching suunnitellaan aina yksilöllisesti asiakkaan tarpeiden pohjalta.
Työnohjauksen tyypilliset vaiheet ovat
1) Tavoitteiden täsmentäminen – selkeät suuntaviivat kaikille osapuolille
2) Työnohjauksen laajuuden määrittely – yhdestä tapaamisesta säännöllisiin tapaamisiin
3) Työnohjaukset valituille henkilöille – sovitun rytmin mukaisesti
Jos tavoitteena on kehittää yrityskulttuuria laajemmin, esimerkiksi arvojen osalta, on prosessi monivaiheisempi. Arvojen kartoitus on hyvä tehdä yhdessä suuremman työryhmän kanssa, rakentaen samalla toimintamalleja arvojen jalkauttamiseksi käytäntöön.
Kartoitusvaiheessa on myös tärkeää tutkia, mikä työyhteisössä toimii jo hyvin, sillä kaikkea ei tarvitse muuttaa. Kintsugi-ajatusmaailmasta ammentaen työyhteisön kehittämisessä voidaankin arvostaa nykyisten sirpaleiden kauneutta, ja koota kokonaisuus eheäksi ja entistä vahvemmaksi säröjä korostaen.
”Kintsugi-ideologiaa mukailevassa työnohjauksessa avainasemassa on ihmisyyden arvostaminen. On myös tärkeää tukea esimiesten jaksamista, koska he toimivat ajoittain ristiriitaisessakin risteyskohdassa ylimmän johdon ja työntekijöiden välillä.”
Asiakkaalta:
”HR:ssä tulee vastaan monenlaisia tilanteita ihmisten kanssa. Tiimit eivät toimi tai ihmiset eivät tule toimeen toistensa kanssa. Monta haastetta olemme selvittäneet itse oman HR-tiimin kanssa, ja meillä onkin useita työkaluja parantaa työryhmien yhteistyötä. Mutta välillä ainakin itselle on tullut vastaan tilanteita, joita en ole enää omin keinoin pystynyt ratkaisemaan. Olen käyttänyt Teräslehtoa asiantuntijana ratkomaan näitä, ja voin täydestä sydämestä suositella palvelua.
Esimerkkinä tilanteesta, jossa teimme yhteistyötä, voisin mainita kahden henkilön välisen kärjistyneen tilanteen, jossa henkilöt eivät pystyneet työskentelemään viereisissä avotiloissa, jakamaan työtä keskenään tai edes kommunikoimaan normaalisti toisilleen. Molemmat henkilöt olivat myös sairaslomilla ja tilanne kärjistyi yhteenottoihin toimistossa. Muutamalla Teräslehdon ratkaisukeskeisellä istunnolla saimme yhteistyön asialliselle tasolle, ja tilanne on ollut rauhallinen jo useamman vuoden sen jälkeen.
Olen käyttänyt Teräslehtoa myös tiimien yhteistyön parantamisessa, jolloin tilanne ei ole ollut näin akuutti. Olemme myös näissä tapauksissa saaneet selkeitä parannuksia tilanteeseen, ja erityisesti tiimien vetäjät ovat saaneet vahvistusta ja tunteen, että eivät ole yksin asioiden kanssa.”
Taija Lehtola
Henkilöstöjohtaja, Paroc
”Luonasi oli aina helppo käydä, kuin ystävän luokse olisi mennyt vaihtamaan kuulumisia. Sillä erolla, että oikeasti käytiin asioita läpi ja mietittiin niihin ratkaisuja. Kaikista asioista oli helppo jutella Hannen kanssa.”
Tiia
asiakas
Haluatteko tukea esihenkilöitänne työnohjauksen keinoin?
Työyhteisöjen valmentaminen on erityisosaamistani, joten ota yhteyttä ja keskustellaan.
Hanne Teräslehto
+358 40 932 1950
hanne(at)teraslehto.fi
- Sertifioitu DiSC-valmentaja
- Työhyvinvoinnin kehittäjä
- Työnohjaaja
- Työyhteisöterapeutti
- Johdon ja esihenkilöiden coach
- Psykoterapeutti
Autan työyhteisöjä voimaan paremmin, jonka kautta lisääntyvät työhyvinvointi, tuottavuus ja tehokkuus. Menetelmiäni ovat ratkaisukeskeinen coaching, työnohjaus sekä voimavarakeskeinen positiivinen psykologia. Toteutan yrityksille myös DiSC-analyyseja sekä WOL-johtajuusprofiilien kartoituksia.